
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF MANAGEMENT 
 

October 7, 2014 
 

Ms. Theresa Marcel Schwartz 
Associate General Counsel 
Kansas Board of Regents 
1000 SW Jackson, Suite 520 
Topeka, Kansas  66612-1212 
 
Dear Ms. Schwartz: 
 
This is in follow-up to our telephone call on June 2, 2014, concerning the applicability of the 
Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) to the re-disclosure of personally 
identifiable information (PII) from students’ education records by State educational authorities 
under the audit or evaluation exception to FERPA’s general consent requirement.  Specifically, 
you ask whether the Kansas Board of Regents (KBOR), a State educational agency, that has 
entered into a written agreement with a third party contractor under FERPA’s audit and 
evaluation exception must also enter into agreements with any and all other third parties that are 
subcontractors for the same project and who will have access to PII from students’ education 
records.  As explained more fully below, we believe that KBOR may satisfy the requirements of 
FERPA by either including in the original contract or written agreement with the primary 
authorized representative that redisclosures may be made to subcontractors or entering into a 
separate contract or written agreement with any subcontractors, as long as certain conditions are 
met.  The general applicability of FERPA to KBOR and the specific requirements for entering 
into agreements with these contractors and subcontractors are discussed below.        
 
Applicability of FERPA to Disclosing Educational Agencies or Institutions 
 
An educational agency or institution subject to FERPA is prohibited from disclosing PII from 
students’ education records, without prior, written parental consent, unless the disclosure meets 
an exception to FERPA’s general consent requirement.  See 34 CFR §§ 99.30 and 99.31.  The 
term "education records" means those records that are:  (1) directly related to a student; and (2) 
maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the agency or 
institution.  See § 99.3 “Education records.”  See also the definition of “Personally identifiable 
information” in § 99.3.  By “educational agency or institution” in FERPA, we generally mean a 
school district, public elementary or secondary school, or college or university.  When a student 
becomes an “eligible student,” the FERPA rights accorded to, and the consent required of, 
parents transfer from the parents to students.  § 99.5(a)(1) .  Thus, at the postsecondary level, an 
“eligible student” must provide prior, written consent before PII from his or her education 
records is disclosed, unless an exception in FERPA applies.  (An “eligible student” is a student 
who has reached 18 years of age or who is attending a postsecondary institution at any age.  See 
§ 99.3 “Eligible student.”)  Educational agencies and institutions may non-consensually disclose 
PII from education records for audit, evaluation, or enforcement purposes under §§ 99.31(a)(3) 
and 99.35 only to authorized representatives of the officials or agencies listed in § 99.31(a)(3).  
Typically, postsecondary institutions disclose PII from students’ education records to State  
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educational authorities, such as a State postsecondary commission, under this exception to 
FERPA’s general consent requirement.   

Applicability of FERPA to KBOR 

You explained that KBOR is a State educational agency that plays a governing and management 
role with regard to postsecondary educational institutions within Kansas.  Based on our 
conversation about KBOR’s authority and responsibilities as a State postsecondary commission, 
we assume for the purpose of this letter that KBOR qualifies as a “State or local educational 
authority” under § 99.31(a)(3) of the FERPA regulations and that its essential functions include 
evaluation of State- or Federally-funded education programs in accordance with § 99.35.   

The term ‘‘State and local educational authority’’ is not explicitly defined in FERPA.  However, 
the term is important in the context of FERPA’s audit or evaluation exception in §§ 99.31(a)(3) 
and 99.35 (discussed more fully below) because State and local educational authorities are 
permitted to access, without consent, PII from education records.  We generally have interpreted 
the term ‘‘State and local educational authority’’ to refer to a State educational agency (such as a 
State department of education), a local school district, a State postsecondary commission, or any 
other entity that is responsible for and authorized under local, State, or Federal law to supervise, 
plan, coordinate, advise, audit, or evaluate elementary, secondary, or postsecondary Federal- or 
State-supported education programs and services in the State.  The Department generally 
considers a State postsecondary commission to be a State educational authority because such 
commissions are typically responsible for, and authorized under, State law to supervise, plan, 
coordinate, advise, audit, or evaluate Federal- or State-supported postsecondary education 
programs and services in the State.  

A State educational authority, such as the KBOR, may “re-disclose” PII from students’ education 
records that it has received from constituent institutions if the re-disclosure meet the conditions 
described in § 99.33.  That is, generally the re-disclosure:   

(1) must be on behalf of the educational institution that provided the personally 
identifiable information;  

(2) must meet the requirements of § 99.31 (exceptions to the FERPA’s general consent 
requirement); and  

(3) the State educational authority (or the educational institution that provided the 
personally identifiable information) has complied with FERPA’s recordation 
requirements in § 99.32(b)(2).   

Accordingly, a State educational authority generally may not non-consensually re-disclose PII 
from students’ education records that it has received from constituent educational institutions 
unless the re-disclosure meets these conditions.   
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One of the exceptions to FERPA's general consent requirement permits educational agencies and 
institutions to disclose PII, without consent, to ‘‘authorized representatives’’ of State and local 
educational authorities, the Secretary, the Attorney General of the United States, and the 
Comptroller General of the United States, as may be necessary in connection with the audit, 
evaluation, or the enforcement of Federal legal requirements related to Federal- or State-
supported education programs.  As previously explained, postsecondary institutions often 
disclose PII from students’ education records to State postsecondary commissions under §§ 
99.31(a)(3)(iv) and 99.35 of the FERPA regulations, which permit disclosure without written 
consent to “authorized representatives of … State and local educational authorities” provided the 
disclosure is in connection with: 

• An audit or evaluation of Federal- or State-supported education programs; or
• Enforcement of, or compliance with, Federal legal requirements relating to such

programs.

In 2008, the Department amended the FERPA regulations (73 FR 74806 (Dec. 9, 2008) to apply 
the same conditions on a State or local educational authority or agency headed by an official 
listed in § 99.31(a)(3) that apply to other third party recipients of PII from education records with 
regard to re-disclsoure.  Those conditions, as found in § 99.33 and explained above, generally 
only permit a State educational authority to re-disclose PII from education records if the re-
disclosure is on behalf of the educational agency or institution that provided the PII, meets a 
condition for disclosure listed in § 99.31, and the re-disclosure is recorded as required in § 
99.32(b)(2).  

For example, this change would allow a State educational agency (SEA) to use the exception in § 
99.31(a)(2) to transfer a student’s education records to a student’s new school district on behalf 
of the former district.  Similarly, a State postsecondary commission would be able to re-disclose 
PII from education records received under § 99.35 to an accrediting agency under § 99.31(a)(7). 
The 2008 regulatory changes also clarified that an official listed in § 99.31(a)(3) may re-disclose 
PII from education records to another official listed in§ 99.31(a)(3), such as the Secretary of 
Education, for audit, evaluation, or compliance and enforcement purposes under § 99.35.  

In 2011, the Department made four additional modifications to the FERPA regulations that relate 
to FERPA’s audit or evaluation provision (76 FR 75604 (Dec. 2, 2011)): 

1. Definition of “Authorized Representative”

In 2011, we amended § 99.3 to add a definition for the term “authorized representative.”  The 
FERPA regulations now define an authorized representative to mean any entity or individual 
designated by a State or local educational authority or agency headed by an official listed in § 
99.31(a)(3) to conduct—with respect to Federal- or State-supported education programs—any 
audit, evaluation, or compliance or enforcement activity in connection with Federal legal 
requirements that relate to those programs. 

Re-disclosures under the Audit or Evaluation Exception 
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We also amended § 99.3 to add a definition for the term “education program.”   “Education 
program” is an important term under the audit or evaluation exception because PII from 
education records can only be disclosed to audit or evaluate a Federal- or State-supported 
“education program,” or to enforce or to comply with Federal legal requirements related to an 
education program.  As specified in the FERPA regulations (§ 99.3 “Education program”), an 
education program means any program that is principally engaged in the provision of education, 
including, but not limited to, early childhood education, elementary and secondary education, 
postsecondary education, special education, job training, career and technical education, and 
adult education, and any program that is administered by an educational agency or institution.  

3. Responsibility to Use Reasonable Methods

The Department also amended § 99.35 to add a new requirement (§ 99.35(a)(2)) providing that 
the State or local educational authority or agency headed by an official listed in § 99.31(a)(3) is 
the entity responsible for using reasonable methods to ensure to the greatest extent practicable 
that any entity or individual designated as its authorized representative – 

(i) Uses personally identifiable information only to carry out an audit or evaluation of 
Federal- or State-supported education programs, or for the enforcement of or 
compliance with Federal legal requirements related to these programs; 

(ii) Protects the personally identifiable information from further disclosures or other uses, 
except as authorized in paragraph (b)(1) of this section; and 

(iii)Destroys the personally identifiable information in accordance with the requirements of 
paragraphs (b) and (c) of this section.  

See § 99.35(a)(2). 

4. Written Agreement Requirement

We also amended § 99.35 to require written agreements between a State or local educational 
authority or agency headed by an official listed in § 99.31(a)(3) and its authorized representative, 
other than an employee (see § 99.35(a)(3)).  The requirement for a written agreement and what 
must be included in the written agreement are provided in § 99.35 of the regulations: 

(3) The State or local educational authority or agency headed by an official listed in
§ 99.31(a)(3) must use a written agreement to designate any authorized representative, other
than an employee. The written agreement must— 

(i) Designate the individual or entity as an authorized representative; 
(ii) Specify— 

(A) The personally identifiable information from education records to be disclosed; 

(B) That the purpose for which the personally identifiable information from education 
records is disclosed to the authorized representative is to carry out an audit or 
evaluation of Federal- or State-supported education programs, or to enforce or to 
comply with Federal legal requirements that relate to those programs; and   

2. Definition of “Education Program”
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(C) A description of the activity with sufficient specificity to make clear that the work 

falls within the exception of § 99.31(a)(3), including a description of how the 
personally identifiable information from education records will be used; 

 
(iii)Require the authorized representative to destroy personally identifiable information from 

education records when the information is no longer needed for the purpose specified; 
 

(iv) Specify the time period in which the information must be destroyed; and 
 
(v) Establish policies and procedures, consistent with the Act and other Federal and State 

confidentiality and privacy provisions, to protect personally identifiable information 
from education records from further disclosure (except back to the disclosing entity) 
and unauthorized use, including limiting use of personally identifiable information 
from education records to only authorized representatives with legitimate interests in 
the audit or evaluation of a Federal- or State-supported education program or for 
compliance or enforcement of Federal legal requirements related to these programs. 

These requirements help protect the confidentiality of student information.  They also help 
ensure increased accountability on the part of authorized representatives with access to PII from 
education records.   
 
Applicability of FERPA’s Written Agreement Requirement to Subcontractors or other Additional 
Third Parties 
 
The FERPA regulations do not, at this time, specifically address whether a State educational 
authority, such as KBOR, that has entered into a written agreement with a third party contractor 
to act as KBOR’s authorized representative must also enter into agreements with any and all 
other third parties with which that contractor subsequently contracts in order to conduct the same 
audit or evaluation and who will have access to PII from students’ education records.   
 
However, the FERPA regulations clearly indicate that the state educational authorities are 
responsible for the use of reasonable methods and written agreements to protect personally 
identifiable information from education records from further disclosure and unauthorized use.  
This includes limiting use of personally identifiable information from education records to only 
authorized representatives with legitimate interests in the audit or evaluation of a Federal- or 
State-supported education program or for compliance or enforcement of Federal legal 
requirements related to these programs, as well as to ensure its destruction when the personally 
identifiable information is no longer needed for the authorized use.  Accordingly, in order to 
satisfy the abovementioned reasonable methods and written agreement requirements of § 
99.35(a)(2) and (3), KBOR has two options:  (1) include in the original written agreement with 
the primary authorized representative a specification of the reasonable methods and written 
agreement requirements of  § 99.35(a)(2) and (3) that must be satisfied before the contractor may 
make any re-disclosure of PII from education records to subcontractors and designate these 
subcontractors in the original contract or written agreement as additional authorized 
representatives of the state educational authority; or (2) enter into a separate written agreement 
with any subcontractors that comply with the abovementioned reasonable methods and written 
agreement requirements of  § 99.35(a)(2) and (3).   
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If KBOR chooses option (1), the written agreement between KBOR and the primary authorized 
representative must also designate subcontractors as authorized representatives of KBOR under 
FERPA in order to allow the subcontractors to obtain PII from education records.  These 
additional subcontractors have to be designated in the written agreement, and they must be 
subject to all of the same requirements discussed above for authorized representatives.  
Moreover, KBOR must take reasonable methods to ensure to the greatest extent practicable that 
all of its authorized representatives are in compliance with and will comply with FERPA relative 
to the PII. 
 
I trust this is responsive to your inquiry and adequately explains the applicability of FERPA to 
State educational authorities and their responsibilities under FERPA’s audit or evaluation 
exception. 
 
 Sincerely, 

 
     /s/ 
 

 Dale King 
 Director 
 Family Policy Compliance Office 

 
Enclosure 
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